www.DUB.cz
DUCHOVNÍ UNIVERSITA BYTÍ – Společenství Josefa Zezulky
Oficiální stránky Biotroniky a filosofie Bytí Josefa Zezulky
českyenglishdeutchfrancaisespanolitalianorussiangreekesperanto

RECEPTY zdravě a chutně

KVĚTÁKOVÝ NÁKYP

SUROVINY:
Květák – 1 větší, vejce – 2 ks, strouhanka – 3 polévkové lžíce, sůl, pepř – podle vlastní chuti, kmín – 1 kávová lžička, petržel kadeřavá – 1 svazek, máslo – 1 polévková lžíce, polévkové koření – 1 kávová lžička

POSTUP:
Nejprve se květák rozebere na růžičky, zbaví košťálů a povaří 15 – 20 minut v mírně osolené a okmínované vodě. Měkký květák se přecedí, rozmačká, přidají se vaječné žloutky (z bílků se ušlehá sníh), koření, sůl, pepř, strouhanka a nasekaná petrželka, vše se promísí a nakonec se opatrně vmíchá ušlehaný sníh. Vzniklé těsto se rozloží do máslem vytřené zapékací mísy a dá asi na 30 minut zapéci do trouby vyhřáté na 180°C. Hotový nákyp se rozdělí na talíře a podává buď samotný,
nebo s opečenými brambory.


BRAMBOROVÝ KOLÁČ S HOUBAMI

SUROVINY:
Brambory – 4 větší, houby čerstvé – 300 g, sůl, vejce – 2 ks, mouka polohrubá – 3 polévkové lžíce, mléko – 3 polévkové lžíce, pórek, olej olivový – 3 polévkové lžíce, majoránka – 1 kávová lžička, oregano na špičku nože, polévkové koření – 1 kávová lžička

POSTUP:
Nejprve se dají vařit brambory ve slupce, měkké se scedí a nechají vychladnout. Pórek se najemno naseká a nechá na troše oleje zesklovatět. Houby se očistí, pokrájí a na pórku orestují. Vychladlé brambory se nastrouhají najemno, vloží se orestované houby, přidá se koření, troška soli, vejce, mléko a vše se zahustí moukou. Směs se vloží do olejem vytřené
zapékací mísy a dá na asi 45 minut péci do trouby vyhřáté na 200°C.

Infolisty 6/2013

  

 
        Linkedin  
 
© Tomáš Pfeiffer. Všechna práva vyhrazena.
Jakékoliv další šíření obsahu webové stránky, zejména formou kopírování či dalšího zpracování bez předchozího písemného souhlasu jsou zakázány.
 
Změnit nastavení cookies
 

KNIHOVNA