Recepty - zdravě, rychle a chutně
Pekingské sójové nudličkySójové nudličky povaříme 15-20 min. v osolené vodě, do které jsme přidali 1 kostku zeleninového bujonu a 2 lžíce Vegety (polévkové zeleninové koření). Scedíme a důkladně vymačkáme.
Na másle (oleji) zpěníme větší nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a zalijeme asi 1/2 l vody.
Do omáčky přidáme sójové nudličky, paprikovou Vegetu, zeleninový bujon (lžičku zeleninové Vegety), 3 - 4 stroužky rozetřeného česneku a 2 lžíce rajského protlaku (možno i arašídy).
Krátce povaříme, zahustíme Solamylem nebo moukou rozmíchanou ve vodě a okořeníme majoránkou.
Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Podáváme s rýží, těstovinami apod.
Zapečené flíčky s houbamiFlíčky uvaříme do poloměkka. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme houby, celou směs podusíme. Přidáme kmín, pepř, osolíme. Nakonec vmícháme vejce (podle množství hub a flíčků). Hmotu smícháme s flíčky a rozložíme na plech vymazaný a vysypaný strouhankou. Nahoru dáme několik „vloček“ másla a zapečeme v troubě.
Tvarohové knedlíky2 kostky tvarohu, 1 vejce + 1 žloutek, 10 lžic hrubé mouky a špetka soli.
Zpracujeme těsto, utvoříme válečky, ukrajujeme silná kolečka (podle velikosti ovoce) a tvoříme knedlíky.
Jako náplň můžeme použít například jahody nebo meruňky. Dáme do vařící a mírně osolené vody. Po chvíli lehce uvolníme ode dna. Až budou plavat po hladině, vyjmeme je z vody sítkem. Na talíři je rozpůlíme, lehce ocukrujeme a polijeme šlehačkou.Infolisty 3/2010
|